Vi skal starte op på trods

Spotlight på socialt iværksætteri var en del af den nyligt overståede Global Entrepreneurship Week, hvor Københavns Projekthus, KPH i samarbejde med Vækstcenter for socialøkonomiske virksomheder havde åbnet dørene for alle, der ville høre om, hvordan det er muligt at skabe både værdi og vækst på én gang.

Da Vækstcenter for socialøkonomiske virksomheder åbnede i sommeren 2014 var det ifølge grundlægger af KPH, Anne Katrine Heje Larsen, det rygstød, der skulle til. Det blev modtaget som en anerkendelse af den værdi socialt iværksætteri skaber, når der ikke længere kun arbejdes med en økonomisk bundlinje, men også en miljømæssig og social.

Den nye samfundsarena

Når en virksomhed vælger at se kompetencer i mennesker frem for handicap, og muligheder frem for forhindringer, så nærmer den sig et værdigrundlag, der er socialt bæredygtigt, og det er netop den værdi, der er fokus for socialt iværksætteri.

Ved arrangementets taler blev det tydeliggjort, hvorfor det er værd at kæmpe mod de politiske strømninger og holde fast i socialt iværksætteri. På trods af at Socialstyrelsen har valgt at lukke Vækstcenter for socialøkonomiske virksomheder efter kun at have eksisteret lidt over et år, så havde vækstcenterets leder, Charlotte Kaufmanas alligevel ikke mistet troen. Hun talte om behovet for netop denne form for iværksætter som løsningen på mange af samfundets problemer » for vi kan ikke blive ved med at være det lykkeligste land i verden, når vi efterlader nogle i ingenmandsland, « udtalte hun.

Aftenens arrangører havde også inviteret Uffe Elbæk til at tale, og han snakkede ud fra sin brede erfaring med iværksætteri om, hvordan vi med socialt iværksætteri er på vej ind på en ny samfundsarena. En samfundsarena, der tager det bedste fra den private, den offentlige og den frivillige sektor og skaber en hybrid – den fjerde sektor. For socialt iværksætteri er for alvor ved at bide sig fast som et fænomen, og mange mennesker har en idé om, hvad det betyder. Spørgsmålet er nu blot, om de socialøkonomiske virksomheder formår at starte op på trods, som Uffe Elbæk så mange gange har gjort det.
Bæredygtighed skabes på tværs af brancher og sektorer

Efter inspirerende taler gav arrangementet mulighed for at høre pitches fra de repræsenterede virksomheder og organisationer. Her blev det uddybet, hvordan de har grebet samfundets udfordringer an og er kommet frem til deres bud på mulige løsninger på nogle af samfundets problemer. En af de deltagende organisationer var DANSIC, Danish Social Innovation Club, der står som en unik platform for social innovation drevet af ambitiøse studerende fra knap 10 forskellige uddannelsesinstitutioner.

DANSIC’s næstformand Sani Danielle Pihl satte ord på organisationens arbejde, og forklarede de tilhørende, hvorfor det tværfaglige element er vigtigt for DANSIC’s grundlag. Formålet for DANSIC er ikke at diktere konkrete løsninger, men at skabe et forum, hvor studerende og professionelle mødes på tværs af fag og i fællesskab kan arbejde mod nye initiativer. Alt dette bliver sat i værk på DANSIC’s årlige konference, hvor der sættes fokus på, hvordan social innovation kan skabe løsninger til en særlig problemstilling i samfundet.

Af Ane Bertelsen, Communications Director, DANSIC16 – i samarbejde med Karina Hartmann, Iværksætteren