Stresskatapulten skød stress på dagsordenen

Hvordan forebygges stress? Hvem har ansvaret for bekæmpelse af dette sociale problem – dig, din arbejdsgiver eller politikerne? I oktober blev stressdebatten skudt af den studenterdrevne non-profit organisation Danish Social Innovation Club (DANSIC).

Tirsdag den 27. oktober 2015 deltog 15 studerende og 15 professionelle i Stresskatapulten – et dialogværksted om, hvordan vi kan forebygge stress i fremtidens arbejdsliv. Stresskatapulten blev organiseret af DANSIC, som dette år tager kampen op mod stress.

Med Stresskatapulten fyrede DANSIC hermed organisationens forberedelsesarbejde i gang til DANSIC16-konferencen i marts 2016 om social innovation. Denne gang skal konferencen inspirere til nye socialt innovative løsninger på stress.

Selv om Stresskatapultens 30 deltagere bød ind med mange forskellige vinkler på det komplekse emne stress, kredsede diskussionen særligt om nogle bestemte hovedtemaer. Særligt spørgsmålet om diskurser og tabuer omkring stress blev fremhævet.

Stress er et tale-tabu, der skal brydes

Før den frie debat præsenterede stresscoach, Bjarne Toftegaard, emnet stress med disse ord: “Stress. Jeg kendte godt ordet, men det havde ikke noget med mig at gøre.”

Stress er blevet et tabuemne, som vi ikke tør tale åbent om – af frygt for at blotte, at vi ikke opfylder kravene om det perfekte robuste menneske.

Vores stræben efter robusthed har taget overhånd. I dag er det blevet normen, at man skal være tilgængelig døgnet rundt for sin arbejdsgiver, kunne holde flere bolde i luften uden at miste overblikket, tage i fitnesscenter, spise sundt og stadig have overskud til familien.

Spørgsmålet er så, hvordan vi kan ændre denne diskurs. Hvordan kan vi lære at italesætte stress? Hvilke rammer skal der være på arbejdspladsen for at forebygge stress?

Hvem har ansvaret for at håndtere stress og hvordan?

Ovenstående emne førte aftenens diskussion videre til Stresskatapultens andet tema: spørgsmålet om ansvar. Hvem har ansvaret for forebyggelse af stress? Er det politikere? Skal folkeskolen til at undervise i håndtering og italesættelse af stress? Eller ligger ansvaret hos arbejdsgiverne?

Deltagerne diskuterede i denne forbindelse, om arbejdsgivere skal forsøge at måle sine medarbejderes stressniveau. Vil arbejdsgivere blive blandet for meget ind i medarbejdernes privatliv, hvis de skal forebygge stress? Skal arbejdsgivere eksempelvis begynde at måle, hvor meget søvn medarbejderne får?

Teknologien til det findes allerede, men vi mangler stadig at tage debatten.

Man kan konkludere at aftenens problemstilling om, hvordan vi kan opnå et bæredygtigt stressniveau, fører til flere spørgsmål end svar.

DANSIC glæder sig derfor over at have fået utrolig mange indspark, der giver et godt grundlag for det videre arbejde mod DANSIC16-konferencen om stress i marts 2016.

Se et recap af Stresskatapulten i denne video!

Af Juliette Jensen, frivillig i Communications Crew, DANSIC16 – i samarbejde med CBS Observer

close
Facebook IconTwitter IconFølg os på LinkedInFølg os på LinkedIn